Roštilj

Tajna ukusnog roštilja

Roštilj je zapravo moderna i kontrolirana verzija najstarije tehnike pripreme hrane – pečenja iznad otvorene vatre.

Dugotrajna tradicija roštiljanja prelazi u kultno štovanje, a sve to je počelo kada je jednom našem predaku iz špiljle ispao komad mesa na otvorenu vatru, te tako postavio temelje za roštilj kao načina pripreme koje ne poznaju granice, a u svuda u svijetu je simbol dobrog društva uz fini zalogaj.

Mnogobrojne su prednosti roštilja po zdravlje:

od same pripreme, jer se ne dodaju dodatne količine ulja kao kod prženja u dubokom ulju ili pohanja, pa sve do činjenice da uz roštiljanje ruku uz ruku ide boravak u prirodi.

Postoji mnogo prednosti po zdravlje kod pripreme hrane na roštilju: Nisu ptrebne velike količine ulja i masnoća kao  kod prženja u dubokom ulji ili pohanja, pa sve do činjenice da višak masnoće iz namirnica prođe kroz otvore roštilja. S druge strane, na stolu se najčešće nalazi hrana bogata mastima i soli koja ne čini dobro niti kardiovaskularnom sustavu, niti liniji. Umjesto soli hranu začinite biljnim začinima. Dobra vijest da je uz malo opreza moguće podjednako uživati u obroku, a rizik za zdravlje značajno umanjiti.

Iz tog razloga, uvijek odabirite mršavo meso sa što manje masnoća. Izbjegavajte iznutrice jer su bogate kolesterolom. Isto tako, suhomesnate proizvode poput slanine i kobasica konzumirajte tek povremeno.  Piletinu pecite sa kožicom, ali je odstranite pri konzumaciji. Također, pri konzumaciji obavezno odstranite i vidljive masnoće s mesa.

Tajna je u kombinaciji marinade, temperature pečenja i samom trajanju pečenja!

Kod pripreme hrane na roštilju svakako izbjegnite izlaganje direktnom plamenu i previsokim temperaturama (optimum je od 100⁰C do 120⁰C) , koristite rešetke s kanalicama za odvod suvišnog ulja (jer ćete time izbjeći kapanje direktno na izvor topline), hranu ne pecite predugo jer ćete izgubiti aromu i teksturu te može doći do zagaranja. Zagorene dijelove hrane pokušajte izbjeći prilikom konzumacije. Ukoliko je moguće kod roštiljanja koristite meso i ribu s manjim udjelima masnoće i svakako koristite marinade jer one daju mesu mekoću i obogaćuju njegovu izvornu aromu.

Pribor za Roštilj BBQ Master Tools (18 kom)

Pribor za roštilj

 

 

 

 

 

 

 

 

Koliko puta ste se opekli dok spremali jela na roštilju? A koliko puta ste ostali bez daha dok ste vadili meso sa roštilja?

Odsada ćete biti “Kralj” odnosno “Kraljica” roštilja. Pribor za roštilj BBQ Master Tools (18 kom) pojednostavnjuje pripremanje jela na žaru.

Ova garnitura pribora od 18 komada za roštilj napravljena je od nehrđajućeg čelika. Pribor za roštilj ima drvenu ručku i može se jednostavno odložiti u praktičnoj kutiji za prenošenje.

Prijenosni i sklopivi roštilj na ugljen

Prijenosni roštilj

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj je prijenosni roštilj vrlo praktičan i jednostavan za rukovanje jer se ugodno može prenositi bilo kamo, zauzima vrlo malo prostora i lagano se sastavlja. Ima oblik stalka za časopise i dovoljno ga je rasklopiti i staviti na pod.

Pregača sa pribororm za roštilj

Pregača sa pribororm za roštilj

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavljamo vam Pribor za Roštilje i Pregaču BBQ Classics, kompletan set za pripremu jela s roštilja u maniru pravog profesionalca.

Pregača se može prenamjeniti u praktičnu vrećicu za čuvanje i jednostavno prenošenje pribora.

Karakteristike:

  • Lopatica, vilica i pincete od nehrđajućeg čelika s drvenim ručkama
  • Pregača od poliestera (cca 76 x 57 cm)
  • Duljina pribora cca: 43 cm

Odgovori